Edycja 2024

Edycja 2023

Edycja 2022

Edycja 2021

Edycja 2020

Edycja 2019

Edycja 2018

Edycja 2017

Edycja 2016

Edycja 2015

Edycja 2014

Edycja 2013

Edycja 2012

Edycja 2011

Edycja 2010

Edycja 2009

Edycja 2008

Edycja 2007

Edycja 2006

Edycja 2005

Dobrowolscy Sp. z o.o.

Adres:
Wadowice Górne 93
39-308 Wadowice Górne

WWW: www.dobrowolscy.pl
Logo firmy

Firma Dobrowolscy od 1990 roku łączy smakiem pokolenia. Był rok 1990, kiedy Stanisław Dobrowolski wraz z synem Adamem założyli pierwszy zakład mięsny. W późniejszych latach dołączyli do nich pozostali synowie. Dzisiaj firma zatrudnia ponad 600 pracowników i łączy technologię z troską o to, by wędliny wadowickie były najlepszymi produktami dla rodzin. Firma praktycznie startowała od zera, jednak zaangażowanie pracowników, którzy wychodzili do pracy wczesnym rankiem i wracali po kilkunastu godzinach, pozwoliło osiągnąć wspólny sukces. Wieść o dbałość o najmniejsze szczegóły oraz dążenie do produkowania wyrobów jak najlepszej jakości, z których słynął zakład, zaczęła rozchodzić się po okolicznych miejscowościach. Efektem były rzesze klientów, które ustawiały się pod małym sklepem.

Choć kolejki po wędlinę kojarzone są z latami osiemdziesiątymi, historia powtarzała się pod wadowickim sklepem Dobrowolskich dekadę później. Zakład rozrastał się w zawrotnym tempie, czego doskonałym przykładem jest historia ze ścianką, którą trzeba było wyburzyć miesiąc od jej postawienia. Z czasem obok kolejki klientów zaczęły ustawiać się samochody dostawcze. Wydawanie towaru rozpoczynało się od 6 rano, jednak pierwsi śmiałkowie pojawiali się już w okolicach północy! Rekordowe długości kolejek pod sklepem Dobrowolskich sięgały nawet 2 km! Po 10 latach od założenie zakładu, Dobrowolscy zatrudniali 435 osób. Kultywowanie rodzinnych tradycji sprawiło, że firma stała się atrakcyjnym miejscem pracy, w którym pracują całe rodziny, a średni czas zatrudnienia to kilkanaście lat.

Wędliny z Wadowic Górnych zaczęły pojawiać się za ladami sklepów w Małopolsce, na Lubelszczyźnie, Górnym i Dolnym Śląsku oraz w Świętokrzyskim. Kolejnym naturalnym krokiem w rozwoju firmy było nawiązanie współpracy z sieciami handlowymi, dzięki czemu dzisiaj produkty Dobrowolskich znajdziecie na terenie całej Polski. Kluczem do sukcesu Dobrowolskich jest wnikliwa analiza rynku mięsnego i analiza panujących na nim trendów, dzięki łączeniu tradycji ze zmieniającymi się gustami konsumentów, firma stale osiąga sukcesy.

Dobrowolscy od zawsze preferują polskie mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Współpraca z lokalnymi hodowcami oraz dbałość o środowisko naturalne idą w parze z dbałością o ekologię, która od zawsze była wpisana w misję firmy.


Dobrowolscy w liczbach:

- 28 lat doświadczenia, kapitał Polski

- 5 ogólnopolskich marek

- 600+ wykwalifikowanych pracowników

- 5770+ sklepów w Polsce


- 198 smacznych produktów

- 80 samochodów dostawczych

- 1500 ton wyrobów mięsnych miesięcznie

21 000 m2 powierzchni produkcyjnej

| Strona główna PNG | Lista firm PNG 2021 | Lista firm PNG 2021 w kategorii firm dużych |