Głównym przedmiotem działalności F.P.C „San" - Pajda Sp. z o.o. jest produkcja pieczywa piankowego - biszkoptów.
Zakład produkcyjny przy ul. Blichowej był częścią składową przedsiębiorstwa o nazwie
„Jarosławskie Przedsiębiorstwo Przemysłu Terenowego„ (składającego się z 3 zakładów).
W roku 1974, zakład ten został przejęty przez Fabrykę Pieczywa Cukierniczego „San" w Jarosławiu. W wyniku tego połączenia powstały 4 zakłady produkcyjne a powstałe w ten sposób przedsiębiorstwo otrzymało nazwę: „Zakłady Przemysłu Cukierniczego „San„ Jarosław. Był to jeden z największych producentów pieczywa cukierniczego w Polsce.
W 1994.r. ZPC „San" S.A. zakupiła angielska firma „United Biscuits„, w wyniku czego, nastąpił m.in. rozwój technologiczno - inwestycyjny głównego zakładu produkcyjnego przy ulicy Piekarskiej.
Zakład produkcyjny (wchodzący w skład grupy ZPC „San" S.A.) przy ulicy Blichowej nie był przewidziany do modernizacji ani dalszego rozwoju (jedyne nakłady dotyczyły postępu higieniczno - sanitarnego).
W 2001 roku „United Biscuits „sprzedał ZPC „San" S.A. francuskiej firmie „Danone„. „Danone„ również nie przewidywał rozwoju zakładu produkcyjnego przy ul. Blichowej - wprost przeciwnie - dążył do wygaszenia produkcji biszkoptów i zamknięcia Zakładu w wyniku czego pracę straciłoby 92 osoby.
Stąd też, inicjatywą Jana Pajdy, który zakupił wydzieloną część przedsiębiorstwa - Zakład produkcji biszkoptów, utworzono nowy podmiot: Fabrykę Pieczywa Cukierniczego „San„ - Pajda Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Transakcję zakupu zakładu przeprowadzono w maju 2003.r.. Fabryka Pieczywa Cukierniczego „San„ - Pajda kontynuuje produkcję biszkoptów - gałąź produkcji uznaną przez wcześniejszych właścicieli za nierozwojową, Aktualnie w sektorze MSP stanowi dochodowe przedsiębiorstwo, kontynuujące tradycję wyrobu znanego, rozpoznawalnego i cenionego wyrobu cukierniczego.
Biszkopty są od lat najbardziej popularnym produktem cukierniczym w Polsce. Nasze wyroby nawiązują do najlepszych tradycji w tej dziedzinie, zachowując dzięki temu wciąż ten sam naturalny smak.
Stosujemy tradycyjną technologię - nasze biszkopty wyrabiane sa ręcznie na podstawie sprawdzonej receptury.
Delikatne rozpływające się w ustach ciasteczka kryją w sobie to co najlepsze - naturalne polskie surowce: naturalny miód pszczeli, świeże jaja, mąkę pszenną, cukier. Doskonałe do bezpośredniej konsumpcji, mogą też być natchnieniem do przygotowania oryginalnego deseru (podpowiedź znajdziesz na opakowaniu).