SARIA Małopolska Sp. z o.o. w Krakowie Oddział w Przewrotnem jest obecnie jednym z największych i najnowocześniejszych w Polsce przedsiębiorstw zajmujących się utylizacją niejadalnych produktów zwierzęcych i produkcją mączek mięsno-kostnych oraz tłuszczu utylizacyjnego. W procesie produkcyjnym przetwarzane są odpady z ubojni, rzeźni i zakładów mięsnych z terenu południowo-wschodniej Polski.
Zakład został wybudowany na terenie wioski Przewrotne w 1980 roku. Od 2000 roku prowadzona jest gruntowna modernizacja i rozbudowa, mająca na celu pełne dostosowanie do wymogów stawianych przez Polskie normy, przepisy weterynaryjne, ochronę środowiska i Unie Europejską. Produkowana mączka mięsno – kostna i tłuszcz utylizacyjny spełniają wymogi pełnej sterylności, są wolne od wszelkich bakterii chorobotwórczych. Każda partia produktu przechodzi pełne badania organoleptyczne, fizyko-chemiczne i mikrobiologiczne. W roku 2002 SARIA Małopolska wprowadziła system HACCP, który identyfikuje, ocenia i kontroluje zagrożenia istotne dla bezpieczeństwa zdrowotnego produktu.
|